RaijaLummi Lappi eläväksi!

Varamummot- ja papat esikouluun

  • Varamummot- ja papat esikouluun

Varamummit ja –papat esikouluun

Vanhat keinot ovat usein parempia kuin pussilliset uusia. Miksi emme hyödyntäisi eri-ikäisten kohtaamisia esikoulussa ja vanhustenhoidossa? Nyky-yhteiskunnassa eri-ikäiset on sijoitettu eri paikkoihin. Esikoululaiset ovat keskenänsä, seniorit omissa aktivointiryhmissään ja sitä rataa. Kuulin taannoin pohjois-ruotsalaisessa kunnassa tehdystä onnistuneesta kokeilusta, jossa eri-ikäiset viettivät hedelmällistä yhteistä ja molempia osapuolia tyydyttävää oikeaa ”laatuaikaa”.

Ruotsalainen, itseään varamummoksi tituleeraava rouva kertoi kuinka mukavaa oli ollut lukea satuja tarhan lapsille. Tämä varamummo ihmetteli kuinka reippaita, rohkeita ja fiksuja nykylapset ovat. Mummi kertoi, että hänen aikanaan lapset eivät uskaltaneet puhua vanhojen ihmisten kanssa ja se ei ollut tapakaan silloisessa Ruotsissa. Lapset olivat osanneet keskustella ja jutella reippaasti vanhojen ihmisten kanssa. Hyvä kokemus oli ollut molemminpuolinen, koska varamummi kertoi saaneensa paljon uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta lapsilta.

Jäin miettimään kuinka edullista, helposti järjestettävää ja antoisaa tällainen yhteistyö olisi kuntien eri hallintokuntien välillä. Meillä on vanhat, nuoret, työikäiset ja lapset omissa "poteroissaan", usein saman kunnan - verorahojen - alaisissa instansseissa ilman tahojen välistä dialogia.

Kuinka mukavaa lapsenlapsi-ikäisten tarhalaisten/esikoululaisten olisi kohdata "varamummeja ja -pappoja" arjessa. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta kuulla tarinoita vanhoilta ajoilta ja usein vanhat ihmiset taas eivät näe pientä väkeä omissa ympyröissään.

Samalla kun lapsille luetaan satuja, pieni väki voisi esimerkiksi opettaa miten tekstari lähetetään kännykällä tai tietokone pannaan käyntiin. Kohtaamiset eivät vaadi rahallista panostusta kunnalta, mutta ne vaativat uutta ajattelua ja hieman vaivannäköä virkamiesjohdolta ja henkilökunnalta.

En väitä, etteikö tällaista toimintaa jo jossain määrin tehdäkin Suomessa, mutta uskon, että toiminta on vielä lapsenkengissä ja ainakaan sitä ei ole organisoitu tai laitettu "opetussuunnitelmiin" tai muihin hallintokuntien toimintasuunnitelmiin. Nämä olisivat sukupolvien välisen yhteiselon ja dialogin kannalta tärkeitä kohtaamisia.

Oma poikani kertoi kuinka oli ollut mukava käydä lukion äidinkielen tunnilla lukemassa sanomalehtiä vanhuksille. Opettaja ja toisaalta vanhainkodin hoitaja olivat nähneet vaivaa ottamalla selvää toisaalta nuoren, toisaalta vanhuksen taustoista ja sijoittanut yhteen sellaisia henkilöitä, joilla olisi mahdollisesti jotain yhteistä. Poikani kertoi, että oli ollut mukava kuunnella ”papan” sotajuttuja, kun oma sodan kokenut pappa on jo nukkunut pois.

Raija Lummi, Kokoomuksen Naisten Liiton liittohallituksenjäsen ja Lapin Kokoomusnaisten puheenjohtaja, ehdolla Kokoomusnaisten johtoon Porissa 14.-15.11.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vai niin.Et sitten tiedä eräissä kunnissa on ollut jo vuosikausia "mummoja ja pappoja"lasten kanssa mm.kouluissa,ja että suomessa saa varamummoja ja jopa miespuolisia henkilöitä perheisiin joilla ei niitä omasta takaa ole.Tahi ovat matkojen päässä.Käyvät muuten perheiden luonakin,ja taas huostabisnes kärsii tappion,kun kunta osaa ajatella omilla aivoillaan,ja siirtää hyvinvointia pahoinvoinnin sijaan.

Pienet kunnat ovatkin aikaansa edellä ja tekevät maalaisjärjellä asioita,joita rouvakerholaiset ja es.sdp,kokoomus ja keskusta on huostabisneksen kasvattamisen himossaan poistanut perheiltä ja lapsilta.Kuten mm.kodinhoitajat ja lainmukaiset perheiden tukitoimet.

Mummoja ja pappoja onkin siksi vuosikausia jo käytetty kouluissa jne.näissä sivistyneissä kunnissa,sossutanttojen huostahakemusten sijaan,panostetaan normaalijärkisiin kaikkien hyvinvointia kasvattaviin toimiin.Joihin kuuluu myös tämä mummojen ja pappojen toiminta lasten kanssa.

Olette itse puolueessa joka ei aja lasten ja perheiden hyvinvointia,vaan kasvattaa ja on kasvattanut huostabisnestä,ja karsinut aina v.1990 sos-ja terveydenhoidon palveluja,niin lapsiperheiltä,koulutuksesta,kuin viimeksi mm.päivähoidosta.Pikkasen omituista jeesustelua.

Käyttäjän RaijaLummi kuva
Raija Lummi

Hyvä kommentoija!
Kiitos palautteesta. Olen iloinen, että jossakin kunnassa tätä asiaa on ajettu. Jäi kuitenkin epäselväksi missä kunnassa?

Olen puolueesta, joka ajaa lasten ja perheiden hyvinvointia ja lisäksi kuulun naistenliittoon, joka varsinkin on näiden asioiden takana. Viimeksi saimme eteenpäin vanhemmuuden kustannusten jakamista siten, että äidin työnantaja saa 2500 e kertakorvauksen siitä, että äidin kustannukset tulevat pitkälti hänen työnantajan maksettavaksi, Ajamme asiaa eteenpäin niin, että myös isän työnantaja osallistuu perheen asoihin juuri tämänvanhempainvapaan ja yleensäkin lasten hankkimisen kustannuksiin.

En tiedä mistä puolueesta te itse olette, mutta itse edustan em. asioita. Kokoomusnaisten sivuilta saa lisätietoja meidän ajamista asiosita. Niissä on lapset ja naiste ja perheet hyvin keskiössä. Terveisin Raija www.kokoomusnaiset.fi

Toimituksen poiminnat