RaijaLummi Lappi eläväksi!

Poliisille lisää määrärahoja

  • Poliisille lisää määrärahoja

Poliisille lisää rahaa

      Poliisi on hyvä kaveri. Suomalainen arvostaa ja luottaa polisiin.

Suomi on turvallinen maa ja sellaisena me haluamme sen pysyvänkin. Viime aikoina suomalaiset ovat olleet huolestuneita poliisin määrärahojen vähentymisestä. Lapissa on pitkiä huikosia, joissa poliisia ei näy mailla eikä halmeilla. Turvattomuus on lisääntynyt.

Poliisia tarvitaan kentällä, ei kortistossa. Hallitus päätti 18.11. sisäministeri Paula Risikon esityksestä lisätä ensi vuoden talousarvioesitykseen 10 miljoonan euroa poliisille. Rahoituksesta 8,5 miljoonaa kohdistuu poliisille ja 1,5 miljoonaa Suojelupoliisille. Tällä rahalla varmistetaan se, että 200 nyt määräaikaista poliisia voidaan pitää töissä myös ensi vuonna.

Kansalaiset luottavat poliisiin. Tuoreimman tutkimuksen mukaan 96 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin paljon tai melko paljon. Tämä on vahva osoitus poliisin työn ja toimintatapojen arvostuksesta ja oikeudesta.

      Lappi on iso alue. Tarvitsemme poliisin näkyvyyttä joka puolelle Lappia. Tornion ja Haaparannan rajalla on perinteisesti tehty rajayhteistyötä poliisivoimissa. Sen tulee jatkua ja Tornion poliisilaitoksen tulee pysyä tärkeällä rajapaikallaan jatkossakin.

      Poliisin pitää olla siellä missä ihmiset ovat. Siksi valtiovalta haluaa vahvistaa myös nettipoliisitoimintaa, rikollisten ääriliikkeiden ja yleensä rikosten ennaltaehkäisyä.

      On lisäksi tärkeää, että nuoret kokevat poliisin kaverikseen. Näin varmistamme jatkossakin nuorten hakeutumisen tähän tärkeään tehtävään.

 

Raija Lummi, Tornio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Blogin sisällöstä olen 100 % samaa mieltä. Poliisi on Suomessa ammatillisesti maailman huippuluokkaa, ja näinä aikoina tarvitsemme heidän palveluitaan enemmän kuin pitkiin aikoihin. Yhteiskuntarauha ja turvallisuus ovat mittaamattoman arvokkaita asioita meidän kaikkien elämälle, eikä poliisin roolia niiden turvaamisessa voi korvata kukaan muu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Luulisi filosofian maisterin osaavan lukea sen verran, että olisi saanut useistakin lähteistä tietoa siitä, ettei hallitus ei ole lisännyt poliisin määrärahoja senttiäkään, vaan ainoastaan tehnyt päätöksen pienentää poliisin alun perin huomattavan suuriksi mitoitettuja määrärahaleikkauksia.

Tämä päätös pelastaa kenties 200 (huom!) määräaikaista vakanssia, mutta pakottaa silti poliisin jatkamaan mittavia leikkauksia ja palvelujen huonontamista entisestään.

Esimerkiksi Lapin poliisilaitos ei nykyisen määrärahojen puitteissa tule saamaan yhtäkään uutta poliisin virkaa.

Sen sijaan suojelupoliisi, jota siis yhäkin kutsutaan imagosyistä poliisiksi, vaikka sillä ei enää ole oikeastaan mitään tekemistä poliisin kanssa, saa aikuisten oikeasti lisää rahaa budjettiinsa.

Suojelupoliisi on poistanut englanninkielisestä nimestään poliisin pois tyystin. (Finnish security intelligence service)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Näin muistelinkin. Nykyhallituksella näyttää olevan tapana tehdä ensin isompia leikkauksia ja sitten perua osan leikkauksesta jota sitten näytellään määrärahojen lisäyksinä sielä sun täällä. Voi olla, että joihinkin tämä uppoaakin, mutta omalta osaltani tuo vain lisää hallitusta kohtaan tuntemaani epäluottamusta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kyllä kansalaisten turvallisuus ansaitsisi aivan todellisenkin lisäyksen poliisin määrärahoihin, eikä vain hallituksen silmänkääntötemppua. Sisäinen turvallisuustilanne Suomessa ei ole parantunut niin, että se antaisi aiheen poliisien vähentämiseen.

On muuten maailmassa harvoja maita, joissa esimerkiksi työikäisiä lääkäreitä on kolminkertainen määrä (20 970 v. 2016) verrattuina poliiseihin (n. 7000).

https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/126...

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hs-pol...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aivan oikein.
Paljonko Suomessa oli lääkäreitä kun ryhdyimme talvisotaan jossa voi haavoittua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Graafissa "Suomessa laillistetut lääkärit 1900–2010" mainitaan laillistettujen määräksi 1940 yhteensä 1 394, eikä tuolloin juuri ulkomaisia lääkäreitä maassamme toiminut. 2000:n lukumäärä ylittyi v. 1950. Noissa luvuissa ovat mukana kaikenikäiset laillistetut elossa olleet lääkärit, myös työiän ylittäneet ja käytännössä eläköityneet.

https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/126...

Kannattaa muuten vilkaista tuo graafi, niin puheet ainaisesta "lääkäripulasta" asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa.
- Anteeksi syrjähtäminen sivuraiteelle blogin varsinaisesta aiheesta!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Muistan kun 70-luvun alussa pitkätukka-risupartahipit ja vasemmistolaiset punalipunheiluttajat huusivat suoraa huutoa, että Suomesta ei saa tehdä poliisivaltiota kun ehdotettiin poliisivirkojen lisäämistä. Nyt kai vasemmistokin jo tänä päivänä ymmärtää, että eivät rikolliset kysele puoluekantaa kun yrittävät ryöstää lompakkoa tai tarjoavat puukkoa kylkeen. Ja poliisia siinä pyydetään apuun oli jäsenkirja punainen tai sininen.
Kun näin on, niin miksi ihmeessä poliisille ei anneta päättäjien taholta riittäviä resursseja hoitaa tehtäviään hyvin koko maan laajuudelta?!

Kansalaisten kaikinpuolinen turvallisuus, niin sisäinen kuin ulkoinen, on laitettava kaiken muun edelle valtion menojen osalta. Tälle menomomentille on löydyttävä rahaa. Sitten tulee terveydenhoito, ja kaikessa muussa voidaan säästää, jos on tarve.
***
Olen täysin samaa mieltä blogisi ajatusten suhteen Raija!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On vain jotenkin ironista, että niin perussuomalaiset kuin kokoomuslaiset huutavat lisää rahaa poliiseille ja samaan aikaan vähentävät sitä. Tuosta syntyy eräänlainen uskottavuusongelma.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Niinhän minäkin juuri ihmettelin: miksi ei puoluekannasta riippumatta anneta riittävää rahoitusta poliisijärjestölle? Ja "riittävä" ei tarkoita määrättömästi.

Käyttäjän SannaKauppinen kuva
Sanna Kauppinen

Kansalaisaloitepalvelussa on aloite, jossa vaaditaan poliisin resurssien turvaamista lailla. Toivottavasti moni käy laittamassa sinne nimensä ja jakaa aloitteesta tietoa eteenpäin. Aikaa nimien keräämiseen on enää reilu kk.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085

Käyttäjän TarjaElonen kuva
Tarja Elonen

Nyt on "tuhannen taalan paikka" yrittää vaikuttaa poliisin resurssien turvaamista lailla. Olettehan tietoisia tästä kansalaisaloitteesta: https://www.facebook.com/poliisialoite/?fref=ts

Pirkanmaalaiset ensihoitajat Sanna Kauppinen ja Erik Lydén tekivät viime heinäkuussa kansalaisaloitteen poliisien resurssien turvaamisesta lailla. http://www.paivanlehti.fi/ensihoitajat-vaativat-la...

Poliisin resurssien turvaaminen lailla on kansalaisaloite, joka ehdottaa poliisien määrän kirjaamista lakiin.
Tutustu ja anna kannatuksesi https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085

Marko Parkkola

Kun kokoomuslainen kirjoittaa asiasta, usari tekaisee uutisen faceen.

Käyttäjän TarjaElonen kuva
Tarja Elonen
Käyttäjän SannaKauppinen kuva
Sanna Kauppinen

Kansalaisaloitepalvelussa on aloite, jossa vaaditaan poliisin resurssien turvaamista lailla. Vielä on kuukausi aikaa kerätä nimiä, että asia saataisi eduskuntaan keskusteluun. Nimiä tarvitaan vielä paljon, jaathan tietoa aloitteesta eteenpäin.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Enemmän rahaa poliisille ei sinällään auta asiaa, vaan se mihin rahat käytetään. Jos rahat laitetaan konferenssimatkoihin ja päällikkötason palkkoihin eikä palkata lisää rivipoliiseja partioautoihin niin tilanne ei parane.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Juuso Hämäläinen

On varmaan niin, että harvaan asutuilla alueilla ei virkavaltaa saa paikalle riittävän nopeasti.

Mutta täällä etelässä ja pääkaupunkiseudulla on poliiseja joka nurkalla. Turvattomuutta ei esiinny poliisien puutteen vuoksi. Turvattomuutta syntyy väärin toimivan oikeuslsitoksen ja lakien takia.

Listasin koko yli 60 vuoden elämäni ajalta tilanteet, joissa pyysin apua poliisilta erilaisissa tilanteissa. Yhdessäkäön tapauksessa ei virkavallasta ollut muuta kuin haittaa. Poliisi ei puutu pienempiin juttuihin tai laki estää poliisin tekevän mitään merkityksellistä kansalaisen eteen, ei tapahdu mitään ennaltaehkäisevää eikä rikoksen jälkeenkään.

Poliisi enemmänkin olemassa järjestystä rikkovia varten seurustelu-upseerina ja kuljettajana kuin rikosten uhreja auttamassa. Sama koskee tuomioistuimia.

Henkilökohtaisesti minulle ei merkitystä vaikka poliisien määrää pienennettäisiin paljonkin. Lakia noudattavan on Suomessa itse pidettävä huoli itsestään ja oikeuksistaan omin keinoin ja resurssein.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olipa vuodatus poliiseja vastaan!? Onneksi yli 90 prosenttia Suomen kansasta ei ole kanssasi samaa mieltä. Eli kyllä olet valituksinesi vain eräs käsittämätön yksittäistapaus.

Kyllä poliisikin tekee virheitä, mutta tuo valituksesi heitä kohtaan oli kyllä täysin kohtuutonta.

Ketähän huudat avuksesi kun taloosi murtaudutaan, autosi varastetaan, sinua hakataan puukolla tai lompakkosi ryöstetään? Kyllä "huudat" suomalaista poliisia selvittämään tilannetta. Ja ihmettelet vielä eikö se poliisiauto jo tule. Ei siinä tule silloin kyseeseen, että olet lainkuuliainen kansalainen ja yrität pitää huolen itsestäsi.
Sehän on selviö, että huolta pitäisi enemmän pitää jokaisen itsestään, eikä joka asiassa odottaa yhteiskuntaa apuun. Mutta poliisin apua järjestäytyneen yhteiskunnan pystyssä pitämiseksi valitettavasti tarvitaan. Ei ihmiskunta ole kokonaan lampaiksi muuttunut, eikä muutu. Susia on aina joukossamme.

Juuso Hämäläinen

Et nyt ymmärrä selvää tekstiä. Olet ilmeisesti maalta, jossa nyt ei mitään yleensä tapahdu.

Ihan lyhyesti muutama esimerkki. Kotini pihakerroksen ikkunan läpi ammuttiin uima-allashuoneeseen. Poliisi kävi paikalla eikä muuta tehnyt. Liikekumppani anasti puoli miljoonaa. Kerroin miten teki rikoksen. Poliisi ei valvonut etujani vain verottajan. Minut nuorempana ryöstettiin Hesan keskustassa neljä kertaa. Poliisi ei tehnyt mitään. Ryhdyin käymään punttisalilla ja asia hoitui sillä. Autoani on vandalisoitu, polkupyöriä varastettu, mökkiin murtauduttu, vene varastettu, vaimon auto kolhittu tahallaan ja tekijä tiedetään, sisareni yritettiin raiskata, tyttäreni asuntoon murtauduttu, tytärtäni on pahoinpidelty ja uhkailtu. Vaimoni pelkäsi vakiona puuhaavaa itsensäpaljastajaa lenkkipolullaan. Missään tapauksessa poliisi ei tehnyt mitään. Ei yhtään mitään.

Liikenteessä poliisin kyttäys on ylittänyt kaiken järjen rajat. Olen noin 60 maassa ajanut ja 5 asunut enkä vastaavaa ole missään kokenut. Saksassa tavallisella maantiellä tuli ajettua 2014 80kmh alueella lähes 120kmh. Sakko 120€, täällä olisi mennyt ainakin kuun palkka ja kortti.

Minä en kaipaa poliisin palveluksia. Ehkä sitten, kun olen riittävän vanha ja pelokas.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #18

On väärin ja kliseistä sanoa, ettei poliisi tee mitään. Poliisi tekee tapahtuneelle rikokselle jotain silloin, kun asiassa olisi jotain tutkittavissa.

Tosin nykyisin tämä jotain on useimmiten rajoitusesityksen laatiminen syyttäjälle.

Tästä palaamme aasinsiltana alkuperäiseen topiciin, eli poliisin määrärahoihin.

Varsinkin suurissa asutuskeskuksissa rikostutkinnan resurssit on ajettu niin alas, että jutut väkisinkin kasautuvat. Rikostutkijat eivät näy kaduilla ja ne poliisit, joita kadulla näkee, eivät taas tutki rikoksia.

Rikostutkinnassa on resurssien puutteesta johtuen ajauduttu tilanteeseen, jossa liikutaan osin esitutkintalain harmaalla alueella. Rikoksia joudutaan jättämään tutkimatta priorisoinnin kautta.

Näin ollen poliisin vähäisinä pitämät jutut joko keskeytetään matalalla kynnyksellä tai sitten ne lähetetään syyttäjälle rajoitukseen.

Imatran kaltaiset tapahtumat syövät vähiä voimavaroja entisestään. Vähäiset rikostutkijat sitoutuvat vakavan rikoksen tutkintaan, jolloin muiden juttujen tutkinta siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

Tämä ongelma ei korjaannu palkkaamalla lisää partiopoliiseja.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #19

Vakavat rikokset johtuvat ihmisten henkisestä rapautumisesta. Ase ei ammu ketään eikä puukko puukota tai huume mene suuhun tai suoneen itsestään. Ihmisten henkinen kurjistuminen syö heidän itsehallintaansa ja vastuunottoaan sekä aiheuttaa toivottomuutta ja kyynisyyttä.

Yhteiskunnissa on henkinen hyvinvointi ja turvallisuus järkkynyt laajasti ja vakavasti. Kyynisyys on globaalia ja sen aiheuttaa globaali kapitalismi. Materiaalinen hyöty menee kaikessa ihmisen yli. Pientä ihmistä yritetään pitää tyytyväisenä tavaralla ja kulutuksella, jonka kasvuun perustuu koko taloutemme.

Olen matkustanut laajasti työnkin takia ja nähnyt kuinka MacDonalds-kulttuuri tuhoaa kaiken. Yhtenäiskulttuurin leviäminen on masentavaa. Se tuhoaa kokonaisia kansakuntia ja erityisesti niiden nuorison. Hyvinvointia mitataan vain rahassa.

Järjetön väkivaltainen rikollisuus sekä huumekauppa on luonnollinen seuraus. Siihen kokonaisuuteen kuuluu islamistien terrorismi. Työttömät, toimettomat ja varattomat nuoret muslimimiehet näyttävät tällä tavoin merkitystään. Uskonto on tässä vain kulissi. Eihän tätä lännessä haluta kertoa mediassa. Kyse on globaalin talousjärjestelmämme kriisistä kaikessa.

Meitä harhautetaan puhumalla länsimaisista arvoista, vaikka esikuvamme politiikassa ja mediassa niitä polkevat eniten. Hörhöt nuoret tajuavat tämän alitajuisesti ja heistä jotkut tekevät näennäisesti käsittämättömiä tekoja. Kyllä niille aina selitys löytyy.

Ja kuten kirjoitit, ei konstaapelit tälle mitään voi. Eivätkä heidän esimiehensä tai oikeuslaitos.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #20

Polisilaitoksen vikako se on jos joku ampuu toista tai puukottaa? Tai, että joku vetää huumetta? Ja, onko terrorismi suomalaisen poliisin vika?
Jos yhteiskunnassa on henkistä pahoinvointia, ja sitähän on, niin kyllä sen poistaminen kuuluu aivan muulle organisaatiolle ja henkilöille kuin poliisille!

Kyllä sinun kaltaisiasi ei löydy monta, joka olettaa järjestäytyneen yhteiskunnan tulevan toimeen ilman poliisilaitosta. Niitä on taas monenlaisia maailmassa, mutta kyllä Suomen poliisiin luottamus ja sen olemassaolon hyväksyntä kansalaisten keskuudessa on valtaisaa.

Ei poliisit liikenteessä kyttää. He valvovat, että teillä on turvallista liikkua, että ei joku kaahari laillasi ajele 80 kilometrin/h rajoitusalueella 120 km/h.
Kortti pois, ja törkeästä ylinopeudesta vielä autokin on syytä takavarikoida moisesta pittaamattomuudesta muiden tielläliikkujien hengestä. Ne ovat aivan oikeat toimenpiteet. Valitettavan vähän käytetään viimeksi mainittua mahdollisuutta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #20

Juuso, # 20.:

Se henkinen rapautuminen puolestaan johtuu lasten ja nuorten kasvuympäristöstä ja ennen kaikkea tärkeimpien aikuisten (tavallisesti omat vanhemmat) suhtautumisesta heihin.

Elintaso ostovoimalla mitaten ei tässä ole lainkaan keskeisin tekijä, vaan nimen omaan tunnesuhde, johon liittyy arvostus, luottamus, välittäminen, huolenpito, kannustus ja rohkaisu, lohdutus menetyksissä ja vastoinkäymisissä, ilojen ja surujen jakaminen, esimerkin voimalla kasvattaminen, kiinnostus lapsen ja nuoren asioista, tyytyväisyys iän mukana ilmenevistä kypsymisen edistysaskelista ja kiitollisuus nuoren ihmisen osoittaessa käytännössä oikeita elämänarvoja.

Saattaa kuulostaa pehmopuheelta, mutta jos yllä olevat jäävät puuttumaan, seuraukset ovat usein kivikovia. Kukaan terve lapsi ei ole tunnekylmä, kyvytön myötätuntoon, häikäilemättömän itsekäs, pahantahtoinen eikä väkivaltainen.

Henkisesti terveitä, tasapainoisia ja onnellisia hyväntahtoisia ja ahkeria ihmisiä voi kasvaa vaikka kehitysmaiden slummeissa, jos lähipiirin tunnesuhteet ovat kunnossa. Se ei riipu suoraan talousjärjestelmästä, globaalisuudesta, monikansallisista yrityksistä, yhtenäiskulttuurista, uskonnosta, poliisivoimista -- toki näillä voi olla välillistä vaikutusta perheisiin sitä kautta, jos ulkoiset olosuhteet pakottavat lapsen tai nuoren vanhempia elämäntapaan, jossa nuorimmasta sukupolvesta ei voida ottaa sellaista vastuuta, jota nämä luonteensa ja tunne-elämänsä keskeneräisessä kehitysvaiheessa tarvitsevat tuekseen lähimmiltä aikuisiltaan.

Olisi kuitenkin haihattelua uskotella, että panostaminen hyvän lapsuuden ja nuoruuden edellytyksiin riittää ja tekee poliisin tarpeettomaksi. (Vaikka eräällä korkealle arvostamallani poliisimiehellä onkin sanonta: "Jos viinaa ei olisi, Suomesta saisi poliisin lakkauttaa!") Elämme epätäydellisessä maailmassa, joten perheiden tukeminen kasvatustyössään ja riittävän poliisin vahvuuden ylläpito eivät sulje pois toisiaan.

Käyttäjän TarjaElonen kuva
Tarja Elonen

Pertti Rampanen, asiaa puhut.

Peltipoliisit eivät tule vanhusten luo, eivät etsi kadonneita, eivät riennä virka-apuun ensihoitajille, pelastuslaitokselle, turva-alan toimijoille tai tutkimaan rikoksia ja rötöksiä, ....Ihan oikeita eläviä poliiseja tarvitaan, eikä heidän lukumääränsä saa olla tuuliviiripoliitikkojen tahtotilasta riippuvaisia. Meistä jokainen tai oma läheinen voi joskus tarvita poliisien apua.
Kansalaisaloitteen 2085 tarkoituksena on saada kirjatuksi lakiin poliisien vähimmäismäärä todellisen tarpeen mukaan, ei poliittisen tahtotilan

Tutustu https://www.facebook.com/poliisialoite/?fref=ts

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #23

Tarja hyvä!

Miksi otit esille "peltipoliisit", ja hieman oudolla tapaa? Niiden ainoa tehtävähän on vain valvoa ajonopeuksia. Ei mitään muuta. Siihen niitä tarvitaan ja paljon enemmän, koska poliisiresurssit ovat rajalliset. Ja tulevat aina olemaankin vaikka niitä lisättäisiinkin.
Kun nopeusvalvontakamerat hoitavat nopeusvalvontaa jää eläville poliiseille enemmän aikaa niihin tehtäviin joihin viittaat.

Siinä olet oikeassa, että poliisivirkoja pitäisi saada lisää.

Toimituksen poiminnat