RaijaLummi Lappi eläväksi!

Sote-sinkkuroijat

  • Raija Lummi Kokoomuksen Naistenliiton halliltuksen jäsen, Lapin Kokoomusnaisten pj.
    Raija Lummi Kokoomuksen Naistenliiton halliltuksen jäsen, Lapin Kokoomusnaisten pj.

Sote-sinkkuroijat uhkaavat uudistusta

Kosmos tuli koettelemaan hallitusyhteistyötä. Pari kokoomuksen pääkaupunkiseudun kansanedustajaa on painanut paniikkinappulaa loppumetreillä. Hyvähän siellä on sinkkuroida, kun palvelut ovat ratikanvälin päässä.

Olemme loppusuoralla lakien valmistelussa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa. Puolueet virittelevät syksyn maakuntavaalivankkureitaan. Maakuntavaalit ja suunniteltu sote-uudistus kesäkuussa istuvat samoissa vankkureissa. Vankkurit kallistuvat ilman toista.

Olemme historiallisen lähellä ratkaisua. Nykyjärjestelmä ei yksinkertaisesti enää toimi. Se ei pysty takaamaan riittäviä palveluita kaikille suomalaisille ympäri Suomen. Koko sote-uudistus lähti pakon asettamasta tarpeesta. Suomen väestö vanhenee, lapsia syntyy ennätysvähän, ja ihmiset tarvitsevat koko ajan enemmän palveluita. Samalla myös työssäkäyvän väestön osuus pienenee. Tällä yhtälöllä osaa kuka vain laskea, että nykytilanne on kestämätön.

Kokoomus ei halunnut alun perin näin montaa maakuntaa. 5 maakuntaa olisi riittänyt leveiksi hartioiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen toiminnalle. Hallitus-kompromississa kuitenkin sovittiin, että palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta 18 maakunnalle. Sovitulla asialla pitäisi nyt mennä eteenpäin.

Miksi uudistus? Nykyisessä kuntapohjaisessa järjestelmässä erot peruspalveluiden laadussa ja saatavuudessa ovat liian suuret. Tarkoitus on koota palvelutuotannon järjestäminen lukuisista yksiköistä omine hallintoineen maakuntatasolle, saman katon alle. Tämän lisäksi valinnanvapaus tuo myös yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat mukaan tuotantoon. Maakunnalla on järjestäjänä vastuu siitä, että asiakasseteleitä myönnetään oikeaan tarpeeseen. Tämä on kirjattu uuteen valinnanvapauslain luonnokseen selvästi.

Ensimmäistä kertaa palveluiden keskiössä on palveluita käyttävä ihminen, ei organisaatio. Peruspalvelut ja erikoissairaanhoito lähentyvät toisiaan. Oman kunnan terveyskeskuspalvelun on oltava lähellä ja niin tehokasta, että se vähentää erikoissairaanhoitoon menoa. Tästä tulee säästöä ja laatua. Uudistuksessa kuntia ohjataan selkeästi kehittämään omaa terveyskeskusta!

Valinnanvapaus lisää ihmisen itsemääräämisoikeutta, turvaa palveluiden saatavuuden ja kirittää palveluiden tuottajia parempaan laatuun. Samalla vahva julkinen sektori pitää huolen siitä, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Tämä on niin ikään laissa varmistettu. Erikoissairaanhoidossa on jatkossakin pääosin julkinen tuotanto, jota yksityinen täydentää.

Sote-uudistusta kehitetään toiminnassa. Maakunnilla, paikallisilla palveluntuottajilla ja maakuntiin valittavilla päättäjillä on tärkeä rooli. Tämän vuoksi vankkureissa istuvat sekä tulevat maakuntapäättäjät että sote-puolen toimijat. Paikallisella tasolla pitää toimia oikein. Uudistus itsessään ei tee sotesta toimivaa.  Hoitopoluissa on tärkeää, että julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin vastuu ihmisen palveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta on yhteinen. Toimivat yhteistyömallit ja toimintatavat syntyvät tässäkin käytännön työn kautta.  

Sote-uudistusta ei ole varaa viivästyttää yhtään enempää. Ilman uudistusta ja sen hyvää toimeenpanoa kustannukset jatkavat kasvuaan ja ihmisten terveyserot kärjistyvät entisestään. Tähän Suomella ei ole varaa.  Lisäksi uudistuksen sosiaalipalveluille on vihdoin annettava sille kuuluva sija. Sote ei ole vielä valmis, mutta uudistus on tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogi on järkevävä yhteenveto todellisuudesta.

Katsoin A-studio:Talk ohjelmaa uudesta sote/maakuntamallista ja alkoi tuntua siltä että opposition Antti Rinne ja hallitus olisivatkin aika yhteneväisiä mutta saa nähdä. Touko Aalto uhkaili Brysselin ja KHO kortilla sovinnon rakentajuus puuttui. Toimittaja Jan Andersson pyysi jopa Touko Aaltoa katsomaan silmiin kun puhuu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Ensimmäistä kertaa palveluiden keskiössä on palveluita käyttävä ihminen, ei organisaatio."

Itse asiassa koko prosessi on täysin päinvastainen. Asiakasta ei miettinyt kukaan, kun Kepu ja Kokoomus löi lukkon diilin 18 maakunnasta ja valinnanvapaudesta.

Tästä kertoo mm emeritusprofessorin haastattalu Hesarissa verraten toimia väärinpäin pyörivään sirkkeliin:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005595327.html

"Sote-uudistuksessa kaikki meni hänen mielestään metsään siinä vaiheessa, kun keskusta ja kokoomus tekivät historiallisen kompromissin: keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden, eikä toista tule ilman toista."

”Siitä eteenpäin tämä on ollut yhtä tuskien taivalta”, Kekomäki huokaa.

Joten asiakas on ollut kaukana keskiöstä. Jos vähänkään ymmärrät moderneja toimintatapoja, niin ensin lähdetään asiakkaan tarpeesta ja vasta sitten mietitään miten se toteutetaan. Tässä mentiin täysin päinvastoin hanuri edellä puuhun.

Sen lisäksi unohdat keskeisen tavoitteen kustannussäästöistä täysin kuten hallituskin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vantaan Niko Kaisakorven idoli Touko Aallon akrumointi toi mieleen neukulan Vladimir Leninin. Aallon väite että ulkopuoliset asiantuntijat on sanoneet sitä sun tätä lämpimikseen olisi varteen otettava.
Vatiovarainministeri Pettri Orpo sanoi että uutta sote/maakuntalakia valmisteltaessa on kuultu satoja asiantuntijoita nämäkö olisi Kaistakorven mukaan vailka merkitystä ja arvottomia.

Uusi sote ja maakuntalaki luo mahdollisuuden tulevaan kehityskykyiseen tasa-arvoiseen terveyden hoitoon sekä parempaan kehityskykyiseen yhdistyneeseen 18 maakunnan päättäjään nykyisten 400 päättäjän sekamelskasta. Kuntaminister Anu Vehviläisen mukaan 18 maakuntaa ei ole kiveen hakattu vaan muutetaan tarpeen vaatiessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Touko Aalto ei ole millään muotoa idolini enkä kuulu vihreisiin - kuljen ihan omia latuja.

Kuuntelu ja oppiminen on prosessissa unohtunut, ehkä se jäi vuokaaviosta pois.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vatiovarainministeri Pettri Orpo sanoi että uutta sote/maakuntalakia valmisteltaessa on kuultu satoja asiantuntijoita"

On kuunneltu, mutta eivät ole kuulleet, asiantuntijat kun kertovat julkisuudessa että Orpon sote on sutta ja sekundaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hallitusohjelmassa sovittiin kolmiportaisesta "sisäänajosta". Eli uudistukseen astutaan askel kerrallaan. Viimeisenä piti ratkaista tämä valinnan vapaus. Sinällään ihan järkevä ja oikea toimintamalli.

Kokoomus ja Keskusta tekivät kaupat maakuntahallintojen määrästä ja valinnan vapaudesta. Koko portaikko käännettiin nurinpäin. Kokoomuksen ajama valinnanvapaus on härskiydessään aivan omaa luokkaansa eikä Keskustan 18-maakunnan vaatimus siitä kauaksi jää. Siniset voi unohtaa....no saattaa olla, että sieltä voi vielä poikia ylläri.

Ei sen näin pitänyt mennä.....
Sori Niko, että toistan Sinua, mutta tuosta kpkkareiden ja kepun sopimuksesta pitää puhua.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vuoskymmenen veivaamisen sijaan tämä hallitus on nyt viemässä maaliin ja käytäntöön pantavaksi tämän uuden sote ja maakuntamallin joka parantaa terveyden huollon toimintaa.
18 maakunnan malli tuo maakuntavaltuutettujen toimesta demokraattisen päätäntävallan nykyiseen TE ja ELY keskuksiin sekä nykyiseen sosialitoimeen.
Punavihervasemmisto sekä peesaajat käyttää käsikassarana sote/maakuntamalia
hajoittaakseen hallituksen koska talous on paremmalla tolalla ja osille pitäisi päästä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Pitäisi vasemmistopuolueiden ajatella jo pelkästään sitä työmäärää ja niitä työntekijöitä, jotka tuota maakuntamallia ovat vuosia rakentaneet. Omassa maakunnassani yhteistyö kuntien välillä on aivan muuta mitä aiemmin. Toisin sanoen SOTE-maakuntamallin rakentamisessa eri puolueet ovat toimineet saman tavoitteen saavuttamiseksi ja kuntien voimavarojen vahvistamiseksi.

Aalto ja Rinne ovat pääkaupunkiseudun poikia, joille omat poliittiset intressit ajavat pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen edun edelle!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kovin erikoista, että maakuntamallia on jo vuosia rakennettu ja edistytty, vaikka asiasta ollaan vasta nyt päättämässä. Takaperoista kaikki ja vielä mennään väärään puuhunkin!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valinnanvapaus on koko asian ydin. Ilman valinnanvapautta ei ole kilpailua ja ilman kilpailua ei ole tervettä hinnoittelua sote-palveluille. Hinnoittelu taas on välttämätöntä, koska rajallisilla rahoilla pitäisi saada aikaan mahdollisimman hyvä lopputulos tulevina vuosina.

Valinnanvapaushan on olemassa jo nyt, mutta ei kuitenkaan todellisuudessa yhteiskunnan vähävaraisemmille.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Minä olen ainakin ymmärtänyt valinnanvapauden pienenevän, sillä nyt voi valita joka kerta, mutta hallituksen sotessa vain kahdesti vuodessa.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Valinnanvapaus on jo pitkään ollut 100% olemassa. Tosin sidottuna lompakon sisältöön.

Hallituksen ja pörssiyhtiöiden valinnanvapaus tarkoittaakin että täsmälleen sama valinta jää, mutta nyt se yksityinen jätetään uudistamatta kansainvälisten mallien mukaisesti ja sille kannetaan rahat julkiselta siirtyneiltä palvelun tarvitsijoilta ja nyt veronmaksajan taskusta siirrettynä sille ennen yksityisestä taskusta tai vakuutuksesta maksetulle terveyden pörssirahastajalle.

Pörssirahastushuolto tosiasiassa on se mikä tarvitsee suurempaa muutosta kuin julkinen. Julkista perusterveydenhuoltoa on haluttaessa helposti tehostettavissa merkittävästi,

Sensijaan pörssiterveysrahastus pitäisi purkaa pääosin ja palauttaa sieltä lääkärit aidosti ammatinharjoittaja vastaanottoja operoimaan ja silloin yksityisinä operoijina julkista tuikemaan sen kohtuuhintaisina alihankkijoina kuten lähes koko maailmassa Skandinavian ja USA ulkopuolella

Käyttäjän AnjaKoppinen-Niemi kuva
Anja Koppinen-Niemi

Jos suunnittelua on tehty kansalainen keskiössä, niin eikö olisi aika tuoda konkreettisia kuvauksia mediaankin. Orpo ja Sipilä nyt vauhdilla piirtämään prosessikuvauksia, joista ilmenee palvelut, toimintoketjut, vastuutahot, sosiaali-ja terveyspalveluiden integroituminen eri skenaarioineen.

Käyttäjän AnjaKoppinen-Niemi kuva
Anja Koppinen-Niemi

Onko kenelläkään tietoa siitä, mitkä ovat keskustan perustelut 18 maakunnasta kiinni pitämiseen?

Käyttäjän AnjaKoppinen-Niemi kuva
Anja Koppinen-Niemi

Etenemisen kannalta olisi toivottavaa, että sekä kokoomus että keskusta perääntyisivät lukkoon lyömistään suunnittelua sitovista ja harhaan johtavista raameista. Valinnan vapaus tulisi hallitusti mukaan vasta kakkosvaiheessa. Ensin pistettäisiin kuntoon perusketjut kuntoon ja parhaiten, halvimmalla ja laadun turvaten se onnistuisi keskittämällä kehittäminen viiteen maakuntaan.

Toimituksen poiminnat