RaijaLummi Lappi eläväksi!

Brändätään Skandinavia!

  • Brändätään Skandinavia!

Brändätään  Skandinavia myös koulutukseen!

Tornionlaakson neuvosto kokosi koulutuksenjärjestäjiä yhteen 23.11.2018 Tornioon Lappian Yritystalolle.

Tilaisuudessa oli alustajia niin Opetushallituksesta, Lapin kauppakamarista kuin alueen koulutuksenjärjestäjiltä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näillä kolmella naapurimaalla olisi mahdollisuus brändätä itsensä yhdessä koulutusviennin ja työllisyyden kentässä. Opetushallituksen ohjelmajohtaja Lauri Tuomi tiivisti loppupuheenvuorossaan yhteen päivän keskustelut ja rohkaisi yhteistyöhön lähialueella tapahtuvaan koulutusvientiin. Myöskään Viroa ei sovi unohtaa, onhan maa ”Pisa-kuutonen” eli terävimpiä kyniä koulumaailmassa.

Education Finland 2019 jäsenhaku on käynnistynyt marraskuussa. Sitä koordinoi Suomen Opetushallitus. Tuleva vuosi avaa myös EU:n Suomen puheenjohtajakauden. Koulutusvienti on jo nyt määrältään 350 miljoonaa euroa, mutta tavoite on miljardissa.

Skandinavialla on vahva imago maailmalla, ei pelkästään koulutuskentässä, vaan myös demokratian, yhteiskuntarauhan ja koulutusmatkailun, elinkeinoelämän ja koulutuksen yhteisessä kentässä.

Mielestäni meidän pitää lyödä hynttyyt yhteen koulutuksen nimissä, koska pohjoismaiselle koululle, varsinkin Suomen koululle, on kysyntää maailmalla. Siihen kun yhdistää ruotsalaisen markkinointiosaamisen, Norjan työmarkkinamahdollisuudet ja etelämpää vielä Viron innovaatiot ja ketteryyden, olisimme vahvoja nousevien koulumaiden Kiinan ja Etelä-Korean ja meidän välisessä kilpailussa.

Ammatillinen koulutus on vahva pohjoisessa, mm. Ruotsin Övertorneålla ja Hedenäsetissä sijaitseva kolmikielinen Utbildning Nord on edelläkävijä, pitkän linjan toimija ammatillisessa koulutuksessa. Se olisi laajemminkin hyvä kumppani ja tietotaidon ja kokemuksen koordinoija monikielisessä koulutusmaailmassa. Utbildning Nordilla on osaamista täsmäkoulutuksessa, jatko- ja täydennyskoulutuksessa, elinkeinoelämän tarpeita kuunnellen. Sille on tarvetta tulevaisuudessa muillekin kouluttajille.

Lappi on yksi tärkeä viennin veturi Suomessa. Ammatillisuus nousee eturintamaan myös koulutuksessa, jossa teollisuus, matkailu, kaivostoiminta ja teknologia tarvitsevat enenevässä määrin kielitaitoa ja kontakteja. Kuten Lapin kauppakamarin Timo Rautajoki omassa puheenvuorossaan korosti, täällä on tehty yli sata vuotta teollisuutta, matkailuakin vuodesta 1920, vesivoimaa vuodesta 1950, ja tulevaisuuden ammatit löytyvät logistiikan alalta.

Opetushallituksen Lauri Tuomi peräänkuulutti yhteistyön operointia, strategiaa. Mikä taho tarttuu tähän?

Nyt tarvitaan oikeaa yhteistyötä, oikeaa brändäystä. Koulutus pitää saada vastaamaan kehitystä. Lappi on globaali. Globaali maailma on kielitaitoinen.

 

Raija Lummi, torniolainen kieltenopettaja ja kaupunginvaltuutettu (kok)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mitähän kirjoittaja nyt mahtaa tarkoittaa "Skandinavialla"? Ainakin maantieteellisesti Skandinavian niemimaahan toki lasketaan luoteisin osa Suomea, se Tornion seutukin, mutta kulttuuriseen Skandinaviaan yleensä ei.

Eli sikäli en ymmärrä, miksi Suomen pitäisi osallistua Ruotsin, Norjan ja Tanskan muodostaman Skandinavian brändäämiseen.

Jos taas puhumme Skandinavian niemimaasta, miksi ylipäätään ottaa Suomesta vain pieni nurkka, kun voitaisiin ottaa koko Suomi ja puhua Pohjoismaista?

Toimituksen poiminnat